macOS Photos ile Mac’ te fotoğraflar nasıl düzenlenir

Mac’ te fotoğraflar nasıl düzenlenir çok soran olmasa da yurt dışında sık sorulanlardan biri diye düşünüyoruz.

teknik destek

Mac’ te fotoğrafları ücretsiz bir şekilde MacOS Photos kullanarak nasıl düzenlenir bilmeniz yararlı olacağını düşünüyoruz. Herhangi bir kusuru kaldırmanıza izin veren profesyonel görünüm sağlayan ve resimleri hızlı şekilde değişiklik sağlayan bu yararlı programla tanışmak ister misiniz?

Fotoğraflarınızı düzenlemek için birkaç dakika harcayarak, ister sosyal medyada yayınlayın, ister sadece arkadaşlarınızla paylaşın, fotoğraflarınızın sizi etkilemesini sağlayabilirsiniz.

Bu kılavuzda belirtildiği gibi, Mac’te Apple Photos kullanıyoruz . Bu, macOS ile birlikte gelen harika bir uygulamadır, yani fotoğraflarınızı düzenleyebilmek için para harcamanıza gerek yoktur. Uygulama, resimlerinizi düzenlemenize izin vermenin yanı sıra fotoğraflarınızı, videolarınızı ve albümlerinizi düzenleyebilmenizi ve hızlı aramalar yapabilmenizi sağlar. Elbette, bazıları daha fazlasını sunan alternatifler var, ancak bunların genellikle bir bedeli var. macOS için Photos’un fotoğraf düzenlemeye yeni başlayanlar ve hatta meraklı fotoğrafçılar için harika olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle onu en iyi fotoğraf düzenleme yazılımı listemize ekledik .

Tüm bunlar, nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız, macOS’un güçlü düzenleme yazılımına sahip olmanın hiçbir faydası olmadığını söyledi. Öyleyse, macOS Photos kullanarak Mac’te fotoğrafları nasıl düzenleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

macOS Photos Mac’ te fotoğraflar nasıl düzenlenir?


Yapmanız gereken ilk şey, düzenlemek için bir görsel bulmanız ve sonrasında Düzenle özelliğini kullanmanız:

  1. Mac’ de Fotoğraflar uygulamasını açın. Ardından, düzenlemede bulunmak için bir görsel bulup ve seçin.
  2. Hızlıca bir değişiklik uygulayabilirsiniz. Örnek döndürme işaretine dokunduğunuzda görüntüyü her seferinde 90 derece döndürülebiliyor.
  3. Aynı zamanda Otomatik Geliştirmeler adlı seçeneğe de dokunabilirsiniz. Bu, görüntünün rengi ve kontrastını otomatik bir şekilde ayarlayacak. Yaptığınız ayarlamaları iptal etmek için tekrardan Otomatik Geliştirmeler seçeneğine dokunun.
  4. Görüntünüzü yakınlaştırıp uzaklaştırmak mümkün. Yakın veya uzak plan ayrıntılarını kontrol etmek isterseniz de son derece kullanışlıdır. Sol üst alandaki kaydırıcının sürüklenmesi yeterli.
  5. Kapsamlı düzenleme seçenekleri için Düzenle seçeneğine dokunun.

Düzenleme menüleri

Düzenle adlı seçeneğe dokunulduğunda, parmağınızın ucuna çok sayıda seçenek sunulacak. Yukarıdaki bölümde ele alınan yakınlaştırma, döndürme ve otomatik iyileştirme özelliklerinden yararlanabileceğinizi göreceksiniz, ancak aynı zamanda üç sekmeden oluşan bir set göreceksiniz:

  1. Ayarla’yı tıkladığınızda görüntünüzde ince ayarlamalar yapabileceksiniz. Bu, bir görüntünün ışığı, rengi ve keskinliği üzerinde değişiklikler yapmanızı sağlar, örneğin…
  2. Filtreler’e tıklayın ve görüntünüzün görünümünü hızla değiştirebilirsiniz. Sağ taraftan bir filtre seçin ve ardından görünümünü ayarlamak için kaydırıcıya tıklayın veya sürükleyin.
  3. Kırp’ı tıklayın ve görüntünün tutmak istediğiniz alanlarını seçmek için görüntünün köşelerinde görünecek tutamaçları kullanabilirsiniz.

Ayar panelini kullanma

Üflemeli vurgular, fotoğrafın bir alanında çok fazla ışığın olduğu ve o alandaki hiçbir şeyin seçilemediği ve ayrıntıların kaybolduğu bir durumu tanımlar. Kamerada vurguları patlatırsanız, o alanda hiçbir renk verisi bulunmadığından o ayrıntı kurtarılamaz. Düzenleme sırasında vurguları patlatmak da mümkündür – örneğin, doğru şekilde pozlanmış vurguları beyaz bir ışık damlası haline gelecek kadar artırmak. Bu, yalnızca vurguları tekrar azaltarak düzeltildi.

Resminizde ince ayarlamalar yapmak size çok fazla kontrol sağlar ve manuel veya otomatik olarak istediğiniz kadar derinlemesine gidebilirsiniz.

Örneğin, bir görüntünün parlaklığını değiştirebilirsiniz (bu, karanlık alanları aydınlatır, kontrast ekler ve görüntülerin daha canlı görünmesini sağlar). Ya da açık tonlardan siyahlara kadar tüm tonları eşit şekilde aydınlatan pozlamayı değiştirebilirsiniz.

Vurgu detayını ayarlamak da mümkün. Bu, yalnızca vurgu olarak bilinen en açık tonları kaldırır. Açık tonlar dışındaki tüm açık tonları kaldıran parlaklığı, ‘patlamalarını’ önlemek için değiştirebilirsiniz.

Kontrastı artırabilir veya azaltabilirsiniz , yani en açık ve en koyu tonlar arasındaki farkı sırasıyla yükseltip azaltarak azaltabilirsiniz. Yükseltildiğinde zaten karanlık olan alanları koyulaştıran, daha fazla derinlik veren ve daha açık tonları etkilemeden görüntünün kontrastını artıran siyah noktayı ayarlayabilirsiniz .

Bir görüntünün renginin yoğunluğunu artırmak için doygunluğu artırın ve görüntünün renklerin henüz doygun olmadığı kısımlarına doygunluk eklemek için canlılığı kullanın. Bu seçeneklerin tümü Ayar panelinde bulunur ve bunları nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  1. Sağ taraftaki panele bakın. Işık, Renkli ve Siyah Beyaz seçeneklerini göreceksiniz . Burada ayarlamalar yapmanın birkaç yolu vardır.
  2. Öncelikle, genel görüntünün görünümünü değiştirmek için bu küçük resimlerden herhangi birinde kaydırıcıyı sürükleyip hareket ettirebilirsiniz . Alternatif olarak, Otomatik’e tıklayın ve Fotoğraflar uygulamasının sizin yerinize karar vermesini sağlayın.
  3. İkinci olarak, bu bölümlerin her birinin altındaki Seçenekler’e tıklayabilirsiniz . Bunu yaptıkça daha da ince ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin ışığı ayarlarken gölgelere konsantre olabilir veya bir rengin canlılığını değiştirebilirsiniz.
  4. Ayarlamalar yapıldığında, değişikliğin yanında mavi bir onay işareti görünür. Değişiklikleri kaldırmak için mavi onay işaretinin seçimini kaldırabilirsiniz.
Mac te fotograflar nasil duzenlenir 2
macOS Photos ile Mac’ te fotoğraflar nasıl düzenlenir

Fotoğrafları rötuşlama

  1. Ayar panelinde Rötuş’un yanındaki oku seçin.
  2. Rötuş fırçanızın ne kadar büyük olmasını istediğinizi belirlemek için kaydırıcıyı sürükleyin.
  3. Fırça simgesine tıklayın ve ardından fırçayı kullanarak resminizin kusurlu alanına tıklayın. Fotoğraflar uygulaması işareti kaldırmaya çalışacaktır. Ayrıca Option tuşunu basılı tutup görüntünün fırça olarak kullanmak istediğiniz bir alanını seçebilir ve bunu bir kusuru düzeltmek için kullanabilirsiniz

Fotoğrafların beyaz dengesi nasıl değiştirilir

Alışılmadık renk tonlarını kaldırarak görüntülerin daha beyaz ve doğal görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu, örneğin, bir iç mekan çekimi yaptıysanız ve odanın sarı tungsten ışığı fotoğrafı çok sıcak gösterdiyse işe yarayabilir.

  1. Ayar panelinde Beyaz Dengesi’nin yanındaki oku seçin.
  2. İstediğiniz beyaz dengesi türünü seçmek için açılır menüyü tıklayın.
  3. Damlalık simgesini seçin ve görüntüde değiştirmek istediğiniz belirli renklere tıklayın.
  4. Beyaz dengesinde ayarlamalar yapmak için kaydırıcıları kullanın . Örneğin, Nötr Gri kullanırken, gri alanların sıcaklığını değiştirebilir veya bir görüntüdeki cilt tonlarının sıcaklığını ayarlamak için Cilt Tonu’nu kullanabilirsiniz. Nötr bir gri alan seçerek, ayarlamalar yapmak için sıcaklık/ton seçeneğini kullanabilirsiniz.

Fotoğraftaki görüntü bozukluklarını düzenleme

Eğriler, resminizin içerdiği şekilleri değiştireceğiniz anlamına gelmez. Aksine, resimlerinizin parlaklığını ve kontrastını ifade eder. İsterseniz kırmızı, yeşil ve maviyi ayırmanıza veya siyah, gri veya beyaz noktalarda değişiklik yapmanıza olanak tanıyan karmaşık ama kullanışlı bir işlevdir

  1. Ayar panelinde Eğriler’ in yanındaki oku seçin.
  2. Açılır menüyü tıklayın ve ardından RGB, Kırmızı, Yeşil veya Mavi’yi seçin . Bu, otomatik ayarlamalar yapmanızı sağlar. Etkili olduklarından emin olmak için Otomatik düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.
  3. Ayrıca siyah, gri ve beyaz noktaları ayarlamanıza izin veren bir dizi Damlalık simgesi göreceksiniz. İlgili Damlalık simgesini seçin ve görüntünün o noktaya en uygun bölümünü tıklayın . Örneğin, Siyah Nokta’yı seçmek, siyah bir alanın tamamen siyah olduğu noktayı ayarlamanıza izin verir.
  4. Eğri üzerinde bir nokta belirlemek için Nokta Ekle düğmesine tıklayıp ardından görüntüde bir renk seçebilirsiniz . Eğriyi sürükleyerek parlaklık ve kontrast değişikliklerini gözlerinizin önünde görebilirsiniz.

Görüntü seviyeleri nasıl ayarlanır

Düzeyler, bir görüntüde ton değişiklikleri yapmanızı sağlayan Eğrilere benzer. Gölgeler, siyah nokta, beyaz nokta, orta tonlar ve açık tonlarda değişiklikler yaparken, kontrastta değişiklikler yapabilir ve görüntünün bazı kısımlarını koyulaştırabilir veya açık hale getirebilirsiniz. Renk değişikliği de yapılabilmekte.

  1. Ayar alanında bulunan Düzeyler yanındaki oku seçin.
  2. Artık Otomatik seçeneğine tıklayabilir ve Fotoğraflar uygulamasının nasıl ayarlanması gerektiğine inandığına göre otomatik olarak ayarlanması sağlanabilir.
  3. Ayrıca açılır menüyü tıklayıp Parlaklık, RGB, Kırmızı, Yeşil veya Mavi’yi seçebilirsiniz . Bu, otomatik ayarlamalar yapmanızı sağlar. Etkili olduklarından emin olmak için Otomatik düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.
  4. Seviyeler manuel olarak da ayarlanabilir. Bunu yapmak için histogramın tutamaçlarını sürükleyin . İlk tutamaç siyah noktayı (siyah alanların tamamen siyah olduğu nokta), ikinci gölgeleri, üçüncü orta tonları, dördüncü vurguları ve beşinci beyaz noktayı temsil eder.

Görüntü tanımını değiştirme

Yerel kontrast ve orta ton tanımıyla birlikte kontur ve şekil eklemek istiyorsanız, görüntünüzün tanımını ayarlamanız gerekir.

  1. Ayarla panelinde Tanım’ın yanındaki oku seçin.
  2. Şimdi Otomatik’e tıklayın veya kaydırıcıyı görüntü size uygun görünene kadar sola ve sağa sürükleyin.

Fotoğrafta belirli renkleri değiştirme

Bu, belirli bir renkte değişiklik yapmanızı sağlayan çok kullanışlı bir işlevdir. Örneğin, mavi arka planı mor olanla değiştirebilirsiniz. Bir görüntüyü önemli ölçüde değiştirebilir.

  1. Ayarlama panelinde Seçici Renk’in yanındaki oku seçin.
  2. Şimdi renklerden birini seçin ve Damlalık simgesine tıklayın.
  3. Resminizde belirli bir renk seçmek için imleci kullanın . Artık ton, doygunluk (renk yoğunluğu), parlaklık (parlaklık) ve aralıkta (etkilenecek benzer renklerin sayısı) ayarlamalar yapmak için kaydırıcıları sürükleyebilirsiniz.

Resimleri keskinleştirme

Syar panelinin alt kısmında, resimlerinizin daha canlı görünmesini sağlayacak bir dizi araç bulunur.

Örneğin Gürültü Azaltma’yı seçebilir ve görüntünüzdeki grenli dokuyu kaldırmak için kaydırıcıyı sürükleyebilirsiniz . Bu, yüksek bir ISO değerinde bir görüntü çektiyseniz kullanışlıdır. Yüksek ISO değerlerinde, kamera sensörü ışığa daha duyarlıdır, görüntü parlaklığını artırır ancak görüntüye daha belirgin gren ekler.

Görüntünüzdeki kenarları daha iyi tanımlamak istiyorsanız Keskinleştir’i de seçebilirsiniz. Keskinleştirilmiş kenarların gücünü ayarlamak için Yoğunluğu kullanın , hangi piksellerin bir kenar oluşturduğunu belirlemek için Kenarları kullanın ve keskinleştirmenin az ya da çok belirgin görünmesini sağlamak için Falloff’u seçin.

Son olarak, bir fotoğrafın köşelerini koyulaştırmak için Vinyet’i seçin. Bu, görüntüyü merkezde vurgulayacaktır: vinyeti koyulaştırmak veya aydınlatmak için gücü kullanın , vinyetin boyutunu değiştirmek için yarıçapı kullanın ve vinyetin odaklığını değiştirmek için yumuşaklığı kullanın.

macOS Photos ile Mac’ te fotoğraflar nasıl düzenlenir adım adım sizler anlattık. Umarız teknolojik haber içeriklerini beğenmişsinizdir.

Sonraki: iMac nasıl güncellenir

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours